• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Γέφυρες Επικοινωνίας 2022 - 1ο βραβείο

Χαιρετισμός από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου «Φώτης Πίττας» Δάσους Άχνας

 

Φτιάχνεται άραγε η ειρήνη;  Δύσκολο! Πάντα ήταν δύσκολο, απάντησα στον εαυτό μου όταν έπεσε στα χέρια μου το υπέροχο παραμύθι των παιδιών της Β΄1.

Διαβάζοντάς  το ταξίδεψα 48 χρόνια πίσω και βρέθηκα να ταυτίζω τον εαυτό μου, οκτώ χρόνων τότε, με το κοριτσάκι της ιστορίας. Η ανατριχιαστική βουή των αεροπλάνων, ο εκκωφαντικός κρότος των βομβών, οι κραυγές αγωνίας , ο ατέλειωτος θρήνος βούιζαν ξανά στ’ αυτιά μου. Μπήκα μέσα στα τόσο παραστατικά σχέδια των μικρών μαθητών και μαθητριών και ήταν σαν να μην πέρασε ο χρόνος! Και έκλαψα, έκλαψα πολύ! Κυρίως για την κατάντια των μεγάλων και ισχυρών που φέρνουν ξανά και ξανά την ανθρωπότητα στο ίδιο τραγικό σκηνικό: του πολέμου, του θανάτου, του ξεριζωμού …

Φτιάχνεται η ειρήνη;  Αναρωτήθηκα ξανά στο τέλος της ιστορίας. Μπορεί να φτιαχτεί, απάντησα, όταν εμείς οι μεγάλοι μάθουμε στα παιδιά να μισούν τον πόλεμο. Όταν τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν τις συμφορές που φέρνει, όπως ακριβώς έκανε με πολλή ευαισθησία και σεβασμό στην παιδική ψυχή η δασκάλα της Β΄1, κ. Ζωή Λαζαρίδου Μιλτιάδους. Και τότε ναι, φτιάχνεται η ειρήνη, γιατί φτιάχνεται η ελπίδα! Και φτιάχνεται από τα παιδιά!

Για όλα αυτά που ένιωσα και είμαι σίγουρη πως θα νιώσουν όλοι όσοι διαβάσουν το παραμύθι αυτό, θέλω να ευχαριστήσω  τα παιδιά της Β΄1 και τη δασκάλα τους.  Και μαζί με το μεγάλο μου ευχαριστώ τους δίνω και τα θερμά μου συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά και για το πρώτο βραβείο που πήραν στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

 

Διευθύντρια

Μαριάννα Σιοπαχά

Ακούστε εδώ το παραμύθι, όπως το αφηγούνται τα παιδιά.

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσατε το παραμύθι