• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Φυσική Αγωγή για όλες τις τάξεις

Αγαπημένα μας παιδιά,

Μας λείπετε πάρα πολύ! Είμαστε σίγουροι πως σας λείπει κι εσάς πολύ το μάθημα της Φυσικής Αγωγής! Ίσως λίγο περισσότερο από τα άλλα μαθήματα. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στο σχολείο. Θα μας κρατήσουν και πάλι συντροφιά οι μπάλες, οι ρακέτες, τα στρώματα, τα εμπόδια, τα στεφάνια, οι χοροί… Όλα όσα μας έκαναν να προσπαθήσουμε περισσότερο, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Αυτές τις μέρες που είστε στο σπίτι είναι σημαντικό να αφιερώνετε καθημερινά κάποιο χρόνο για να ασκείστε. Γύρω στα 60 λεπτά κάθε μέρα μας λένε οι ειδικοί. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλή φυσική κατάσταση και να περνάτε ευχάριστα τον χρόνο σας.

Σίγουρα όσοι από εσάς μένετε σε σπίτια με κήπο και αυλή, μπορείτε να τρέξετε και να παίξετε με μεγαλύτερη ευκολία. Τις επόμενες μέρες θα αναρτήσουμε στον χώρο αυτό πλούσιο υλικό για όλα τα παιδιά! Σταδιακά θα αναρτούμε παιχνίδια, δραστηριότητες και ευχάριστες ασκήσεις. Κάθε Παρασκευή θα βάζουμε νέες ιδέες, τις οποίες θα μπορείτε να αξιοποιείτε την επόμενη εβδομάδα!

Να προσέχετε τους εαυτούς σας και να ακούτε τους γονείς σας λίγο περισσότερο αυτές τις μέρες! Το έχουν ανάγκη! Θα τα πούμε σύντομα…

 

 

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ (Α' - Γ' ΤΑΞΗ)

Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ετοίμασαν την προηγούμενη εβδομάδα Ημερολόγια Άσκησης. Τα Ημερολόγια Άσκησης μας βοηθούν να οργανωθούμε ώστε να κάνουμε καθημερινή άσκηση με συνέπεια. Ήρθε τώρα και η δική σας σειρά! Πάρτε χαρτί και μολύβι και ετοιμαστείτε να φτιάξετε τα δικά σας Ημερολόγια Άσκησης! Πατήστε την πιο κάτω εικόνα για να τυπώσετε το Ημερολόγιο Άσκησης που ετοιμάσαμε για εσάς! Αν δεν έχετε εκτυπωτή (printer) μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας Ημερολόγιο Άσκησης σ' ένα φύλλο χαρτιού!

 

Την περιγραφή των παιχνιδιών που περιλαμβάνονται στο πιο πάνω Ημερολόγιο Άσκησης μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.

Πηγή: Ομάδα Φυσικής Αγωγής, ΥΠΠΑΝ.

 

2. ΩΡΑ ΓΙΑ... ΧΟΡΟ (Δ' - ΣΤ' ΤΑΞΗ)

Δυναμώστε την ένταση! Αντιγράψτε χορευτικές κινήσεις παρακολουθώντας το πιο κάτω βίντεο χορού. Προσπαθήστε να χορέψετε για 30 λεπτά.

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερους χορούς στο κανάλι YouTube: Μοντέρνοι Χοροί - Modern dance | PE for Primary School

Πηγή: Ομάδα Φυσικής Αγωγής, ΥΠΠΑΝ.

 

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ (Δ' - ΣΤ' ΤΑΞΗ)

Παρακολουθήστε το πιο κάτω φιλμάκι και ακολουθήστε το πρόγραμμα άσκησης! Βάζουμε ένα ΣΤΟΧΟ. Για αυτή την εβδομάδα ο στόχος σας είναι να δοκιμάσετε το πρόγραμμα 2-3 φορές.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Απαραίτητη η επίβλεψη των παιδιών από ενήλικα κατά την εκτέλεση του προγράμματος!
Αν κάποιες ασκήσεις σας δυσκολέψουν μπορείτε απλά να τις δοκιμάσετε και να σταματήσετε πριν από την ολοκλήρωση του χρόνου.
Αν κουραστείτε πολύ μπορείτε να σταματήσετε. Την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε το πρόγραμμα προσπαθήστε να αυξήσετε τον χρόνο που ασκήστε.


Πηγή: Ομάδα Φυσικής Αγωγής, ΥΠΠΑΝ.

 

4. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ... ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ!!! (ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ)

Μας έχετε στείλει πολλά μηνύματα τις τελευταίες μέρες! Μάθαμε λοιπόν πως πολλά παιδιά περπατούν με τους γονείς τους κάθε μέρα για σκοπούς άσκησης. Άλλα παιδιά πηγαίνουν βόλτα με τον σκύλο τους. Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κάποιες ιδέες ώστε το καθημερινό περπάτημα να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον. Πάρτε λοιπόν ένα τετράδιο ή ένα φάιλ και μεταμορφώστε το σε... Ημερολόγιο Πεζοπορίας. Διαλέξτε μία (ή περισσότερες) από τις πιο κάτω δραστηριότητες:

Συλλογή μικρών αντικειμένων: Βρίσκω και πιάνω ένα μικρό αντικείμενο κάθε μέρα (π.χ. πετρούλα).
Γράφω μια λέξη, μια πρόταση ή ένα κείμενο για τη διαδρομή (π.χ. κάτι που είδα ή κάτι που έγινε κατά τη διαδρομή).
Φτιάχνω μια ζωγραφιά για τη διαδρομή (π.χ. κάτι που μου άρεσε).
.

Όταν φτιάξετε το ημερολόγιό σας, φωτογραφήστε το και στείλτε τις φωτογραφίες στο email: panikkx@gmail.com. Θα χαρούμε πολύ να δούμε τις δημιουργίες σας.

Πηγή: Λάμπρος Στεφάνου Γονατά

 

5. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... ΒΗΜΑΤΑ!!! (ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ)

Θα χρειαστείτε έναν βηματομετρητή. Ο βηματομετρητής είναι μια συσκευή (ή εφαρμογή) που μετρά τα βήματα που κάνετε! Πολλά παιδιά ήδη έχουν βηματομετρητές (π.χ. ρολόι χεριού, εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα). Αν δεν έχετε βηματομετρητή ζητήστε από τους γονείς σας να κατεβάσουν έναν στο κινητό τους τηλέφωνο [Χρησιμοποιήστε το κλειδί: Βηματομετρητής]. Τώρα θα μπορείτε να μετράτε τα βήματά σας κάθε φορά που περπατάτε με τους γονείς σας! Στόχος σας είναι να αυξήσετε τον αριθμό των βημάτων που κάνετε από μέρα σε μέρα. Αυτό θα το πετύχετε είτε περπατώντας περισσότερο χρόνο είτε περπατώντας με πιο γρήγορο ρυθμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πιο κάτω καρτέλα για να καταγράφετε τα βήματά σας. Πατήστε στη φωτογραφία για να τυπώσετε την καρτέλα.

 

6. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ: Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΒΔΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Δύο παιδιά παλεύουν για το ποιος/ποια θα πιάσει τη ράβδο πιο γρήγορα από διάφορες θέσεις και στάσεις:

(1) Από βαθύ κάθισμα: Η ράβδος είναι στο έδαφος ανάμεσα στα δύο παιδιά. Με το σύνθημα τα παιδιά προσπαθούν να πιάσουν τη ράβδο.

(2) Από πρηνή στήριξη (βλ. διπλανή φωτογραφία): Η ράβδος είναι στο έδαφος ανάμεσα στα δύο παιδιά. Με το σύνθημα τα παιδιά προσπαθούν να πιάσουν τη ράβδο χωρίς να πέσουν.

 

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Ράβδος ή άλλο αντικείμενο. 

Πηγή: Neuman, J. (2004). Περιπετειώδη παιχνίδια. Θεσσαλονίκη: SALTO.

 

7. MIΚΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Σε έναν διάδρομο του σπιτιού φτιάξτε έναν λαβύρινθο με ακτίνες laser όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία. Χρησιμοποιήστε κορδέλα και κολλητική ταινία. Προσπαθήστε να περάσετε μέσα από τις ακτίνες χωρίς να τις ακουμπήσετε. Κερδίζει εκείνος ή εκείνη που θα περάσει ακουμπώντας στις ακτίνες τις λιγότερες φορές.

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Κορδέλα, κολλητική ταινία.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Προσπαθήστε να περάσετε από τις ακτίνες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (χρήση χρονομέτρου).

Σημείωση: Απαραίτητη η συγκατάθεση γονέα!

 

Πηγή: Ιt's always autumn

 

8. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ)

Πάρτε χαρτί και μολύβι! Φτιάξτε το δικό σας πρωτότυπο κινητικό παιχνίδι. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φύλλο καταγραφής του παιχνιδιού που ετοιμάσαμε για εσάς. Ανοίξτε και τυπώστε το φύλλο πατώντας ΕΔΩ. Το παιχνίδι να έχει ΟΝΟΜΑ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ και ξεκάθαρους ΚΑΝΟΝΕΣ.

Οδηγίες για την κατασκευή του παιχνιδιού:

Ασφάλεια: Στόχος μας είναι να ασκηθούμε, να διασκεδάσουμε και όχι να τραυματιστούμε. Δείξτε στους γονείς σας το παιχνίδι πριν το παίξετε!!!
Αριθμός παικτών: Δύο (ή μεγαλύτερος αριθμός αν υπάρχει η δυνατότητα στο σπίτι σας).
Υλικά: Χρησιμοποιήστε υλικά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. 
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Μπορείτε να αναζητήσετε ιδέες στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις κλειδιά: "παιχνίδια στο σπίτι", "παιχνίδια Φυσικής Αγωγής", "δημιουργία παιχνιδιού" κλπ.

 

9. ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΛΕΙΨΕΙ... Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Δυναμώστε την ένταση και... χορέψτε μαζί μας!!! Χορέψτε για όσο θέλετε! Πιο κάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το τραγούδι. Πάμε ΔΥΝΑΤΑ!!!

 

10. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ (Δ' - ΣΤ' ΤΑΞΗ)

Παρακολουθήστε το πιο κάτω φιλμάκι και ασκηθείτε! Βάλτε τα δυνατά σας... Για να δούμε πόσοι θα αντέξουν;

ΟΔΗΓΙΕΣ

Απαραίτητη η επίβλεψη των παιδιών από ενήλικα κατά την εκτέλεση του προγράμματος!
Αν κάποιες ασκήσεις σας δυσκολέψουν μπορείτε απλά να τις δοκιμάσετε και να σταματήσετε πριν από την ολοκλήρωση του χρόνου.

 

11. ΤΕΝΙΣ ΜΕ ΜΠΑΛΟΝΙΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Εύκολο, απλό και κυρίως πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι! Φουσκώστε μπαλόνια, πάρτε μυγοσκοτώστρες και κτυπήστε τα μπαλόνια…

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Μπαλόνια, μυγοσκοτώστρες ή ρακέτες (αν δεν υπάρχουν αυτά τα υλικά χρησιμοποιήστε την παλάμη σας)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σε ζευγάρια.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Πάνω από σχοινί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μακριά από εύθραυστα αντικείμενα!!


Πηγή: infokids.gr

 

12. ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΠΟΟΥΛΙΝΓΚ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όλοι έχουμε στο σπίτι πλαστικά μπουκάλια από νερό ή αναψυκτικά. Καθαρίστε 10 από αυτά και τοποθετήστε τα όπως τοποθετούνται οι κορύνες στο μπόουλινγκ. Με μια μικρή μπάλα ξεκινήστε τα strikes!

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Μία μικρή μπάλα, 10 πλαστικά μπουκάλια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σε κατάλληλο χώρο (διάδρομος 4-5 μέτρων).

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Κύλισμα της μπάλας από πιο μακριά.

Πηγή: infokids.gr

 

13. MINI ΓΚΟΛΦ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ακόμα ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι είναι το γκολφ. Θα χρειαστείτε 10 μεταλλικά κουτιά και χαρτόνια στο σχήμα σημαίας. Κολλήστε 10 σημαιάκια στο πίσω μέρος των κουτιών, οργανώστε την πίστα όπως σας αρέσει και με το μπαστούνι του γκόλφ σας (το οποίο μπορεί να είναι και η σκούπα σας) στοχεύστε και… σκοράρετε! Κερδίζει εκείνος που θα βάλει το μπαλάκι σε όλα τα κουτιά με τα λιγότερα κτυπήματα.

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Ένα μικρό μπαλάκι, 10 κουτιά, 10 σημαίες, μπαστούνι (π.χ. σκούπα), κολλητική ταινία.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Προσθήκη εμποδίων.

 

Πηγή: infokids.gr

 

14. ΖΑΡΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Φτιάξτε ένα ζάρι με ένα τετράγωνο χαρτόκουτο. Στις πλευρές του γράψτε μερικές εντολές και πείτε στο παιδί να το αναποδογυρίσει. Όποια εντολή βρίσκεται τώρα στην πάνω πλευρά είναι εκείνη που πρέπει να εκτελεστεί. Παίζετε με τη σειρά.

Παραδείγματα εντολών για Α'-Β': (1) "χόρεψε" (2) "στριφογύρισε" (3) "πήδα σαν βάτραχος" (4) "σχημάτισε με το σώμα σου μια γέφυρα" (5) "σχημάτισε με το σώμα σου ένα αστέρι" (6) "κάνε κουτσό" [Χρόνος: 5'' η κάθε άσκηση].

Παραδείγματα εντολών για Γ'-Δ': (1) "χόρεψε" (2) "αναπήδα με σχοινάκι" (3) "στριφογύρισε ένα στεφάνι" (4) "κάνε κουτσό" (5) "ντρίμπλαρε με το αδύνατο χέρι" (6) "επιτόπου τρέξιμο" [Χρόνος: 10'' η κάθε άσκηση].

Παραδείγματα εντολών για Ε'-Στ': (1) "χόρεψε" (2) "αναπήδα με σχοινάκι" (3) "κάνε τρεις κάμψεις" (4) "κάνε πέντε κοιλιακούς" (5) "σανίδα" (6) "επιτόπου τρέξιμο - γόνατα ψηλά" [Χρόνος: 15'' η κάθε άσκηση (εκτός από κάμψεις και κοιλιακούς)].

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Ένα χαρτόκουτο (και άλλα υλικά αναλόγως των εντολών).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σε κατάλληλο χώρο χωρίς εμπόδια.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: (1) Διαφοροποίηση εντολών (2) Σταδιακή αύξηση του χρόνου εκτέλεσης των ασκήσεων

Πηγή: infokids.gr

 

15. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (Δ' - ΣΤ' ΤΑΞΗ)

Παρακολουθήστε προγράμματα με εύκολες και διασκεδαστικές ασκήσεις για παιδιά. Πατώντας στο βίντεο εμφανίζονται επιπρόσθετες επιλογές προγραμμάτων!

ΟΔΗΓΙΕΣ

Απαραίτητη η επίβλεψη των παιδιών από ενήλικα κατά την εκτέλεση του προγράμματος!
Αν κάποιες ασκήσεις σας δυσκολέψουν μπορείτε απλά να τις δοκιμάσετε και να σταματήσετε πριν από την ολοκλήρωση του χρόνου.

 

16. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Φτιάξτε ένα πινακάκι για να καταγράφετε τις επιδόσεις σας. Δημιουργήστε το δικό σας ΡΕΚΟΡ!!! Προσπαθήστε να το "σπάζετε" από μέρα σε μέρα!

Θα χρειαστείτε μία ή δύο μπάλες του μπάσκετ ή άλλες μπάλες καλά φουσκωμένες. Τα παιχνίδια αυτά προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά. Αν θέλουν να δοκιμάσουν κάποια από αυτά παιδιά Α’ και Β’ τάξης να χρησιμοποιήσουν ελαστική μπάλα. Μπορείτε να τροποποιήσετε αναλόγως και το ύψος του καλαθιού. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε καλάθι του μπάσκετ. Ένα σημάδι στον τοίχο αρκεί (ένας κύκλος από χαρτόνι κολλημένος σε εξωτερικό τοίχο).


Παιχνίδι 1: Πόσες ντρίμπλες (αναπηδήσεις της μπάλας) μπορείς να κάνεις σε 30 δευτερόλεπτα; [Παραλλαγή: Με το αδύνατο χέρι]
Παιχνίδι 2: Πόσες ντρίμπλες (αναπηδήσεις της μπάλας) μπορείς να κάνεις σε 30 δευτερόλεπτα με δύο μπάλες; [Περιγραφή: Μία μπάλα στο κάθε χέρι]
Παιχνίδι 3: Πόσες πάσες στήθους μπορούμε να κάνουμε σε 30 δευτερόλεπτα; [Οργάνωση: σε ζευγάρι]
Παιχνίδι 4: Πόσες σκαστές πάσες μπορούμε να κάνουμε σε 30 δευτερόλεπτα; [Οργάνωση: σε ζευγάρι]
Παιχνίδι 5: Πάσες με δύο μπάλες [Περιγραφή: Ταυτόχρονη εκτέλεση πάσας. Ο ένας σκαστή και ο άλλος στήθους – Παραλλαγή: με το σύνθημα «αλλαγή» αλλάζουν οι ρόλοι (σκαστή/στήθους)]
Παιχνίδι 6: Πόσες φορές μπορείς να ακουμπήσεις την μπάλα σε 1 λεπτό; [Περιγραφή: Ο ένας ντριμπλάρει και ο άλλος προσπαθεί να ακουμπήσει την μπάλα. Για κάθε επαφή με την μπάλα δίνεται 1 βαθμός. Αλλαγή ρόλων]
Παιχνίδι 8: Σημάδεψε τη γραμμή [Περιγραφή: Το παιδί στέκεται στην άκρη μιας γραμμής/σχοινιού 4-5 μέτρων. Εκτελεί σουτ στον αέρα. Η μπάλα πρέπει να κτυπήσει στην προέκταση της γραμμής στο έδαφος. Δίνεται 1 βαθμός για κάθε εύστοχο σουτ. Αλλαγή ρόλων]
Παιχνίδι 7: Από πόσο μακριά μπορείς να σκοράρεις; [Περιγραφή: Σουτ από το 1 μέτρο στην αρχή. Αν το σουτ είναι εύστοχο εκτελούν σουτ από την επόμενη θέση. Αλλαγή ρόλων σε κάθε άστοχο σουτ. Όταν έρθει ξανά η σειρά ενός παίκτη ξεκινά από την αρχή – Οργάνωση: Σημαδάκια στο έδαφος κάθε 30 εκ.]
Παιχνίδι 8: Mini παιχνίδι μπάσκετ [Περιγραφή: 1vs1]           

                         

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο συνάδελφο Λάμπρο Στεφάνου Γονατά για τη συλλογή και διάθεση του υλικού.

 

17. Μένουμε Σπίτι και Γυμναζόμαστε: Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού παρουσιάζει βιντεάκια για άθληση στο σπίτι. Υπάρχουν οι επιλογές για άθληση:

Για παιδιά προσχολικής ηλικία.

Για άντρες και γυναίκες.

Για άτομα τρίτης ηλικίας.

 

 18. Δοκιμάζουμε μερικά από τα πιο κάτω παιχνίδια που προτείνει η Ομάδα Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας για παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε μερικά απλά αντικείμενα που μπορούμε να βρούμε στο σπίτι αλλά ακόμη κι αν δεν τα έχουμε μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε παρόμοια αντικείμενα.